Alive and kicking: Willy Linthout


Als tekenaar van een langlopende Vlaamse komische serie treedt Willy Linthout eerlijk gezegd weinig uit de schaduw van zijn co-scenarist en titelpersonage Urbanus. Ook in de stripinformatiebladen komt hij zelden aan bod. Het ontgaat ons daarom wel eens dat Linthout eigenlijk een trendsetter is, die er steeds als de kippen bij is als er - vooral in de Verenigde Staten - 'iets' gebeurt dat pas veel later in onze contreien navolging krijgt, ook op stripgebied. Vergeten we trouwens niet dat hij ooit publiceerde in het gerenommeerde auteursmaandblad Wordt Vervolgd, een al lang opgeheven vlaggenschip van Casterman.
Naast zijn scenario's voor Luc Cromheeckes Roboboy, waarvan in oktober 2006 het nieuwe album Robokoe verschijnt, werkt Linthout in alle stilte aan twee nieuwe stripreeksen: een kinderreeks en een uitzonderlijke trilogie, allebei te verschijnen bij Standaard Uitgeverij. Wie de respectievelijke tekenaars zijn, is nog te vroeg om prijs te geven, deelde Linthout aan ons mee.

Voor kinderen
Voor de genoemde kinderreeks schreef Linthout een hele tijd geleden een vacature uit dat op het internet een eigen leven ging leiden. Linthout kreeg er maar liefst 193 reacties op, ook uit het buitenland en heus niet alleen uit Nederland alleen. Nog steeds moet hij mensen ontgoochelen want zes maanden geleden al heeft hij een keuze gemaakt. Het is dus te laat om nu nog te reageren. Deze kinderreeks zag Linthout het liefst getekend in de stijl van het sprookjesachtige Douwe Dabbert door Piet Wijn en Thom Roep. In niets zal het te vergelijken zijn met de Urbanus-reeks.

Voor volwassenen en hemzelf
Compleet anders wordt een samenwerking met de getalenteerde Nederlandse auteur Erik Wielaert, gekend van enkele albums in de Incognito-reeks (De Zwarte IJscoman, Nachtschade, Waanklanken). Het eerste deel van deze geplande trilogie heet Het Laatste Station. Verschijningsdatum voorlopig onbekend. Standaard Uitgeverij wil graag de drie delen kort na elkaar op de markt brengen. Het duo is volop bezig met deel 2. Pas als deel 3 al flink is opgeschoten, verschijnt het eerste deel.
Linthout omschrijft het als "een heel vreemde reeks, die voor mij heel persoonlijk is. Het verhaal heeft ook onrechtstreeks te maken met mijn zoon Sam, die overleden is. Met deze stripreeks wil ik wat gebeurd is met mijn zoon 'van me afschrijven'. Nu gaan mensen misschien wel denken dat het een heel treurige strip wordt, maar dat wordt het helemaal niet want ik wil ook graag mensen amuseren. Het is een beetje detective, een beetje fantasy en een beetje autobiografisch. Voor mij is deze reeks zo'n beetje het hoogtepunt van mijn stripcarrière."
De Stripspeciaal-Zaak vroeg of het mogelijk was om dit stukje op te smukken met beeldmateriaal van dit project, maar omwille van het speciale karakter van de reeks en het nog veel te vroege tijdstip vond Standaard Uitgeverij het op dit ogenblik nog geen goed idee. Het maakt ons er alleen maar nieuwsgieriger door.
Nog een volgend specialleke willen we je dan weer niet ontzeggen. Van Urbanus staat opnieuw een album vol éénpaginagags gepland. En dit is ook een aardig verhaal: in het nog te verschijnen nieuwe album van Roboboy komt een Robokoe voor. Met één van de gags kregen de makers problemen met uitgeverij Malmberg, de uitgever van het Nederlandse jeugdblad Taptoe waarin Roboboy wordt voorgepubliceerd. Aanvankelijk vonden ze dat deze ene gag een "pornografisch karakter" had. Maar uiteindelijk is de pagina toch gepubliceerd met het verzoek om Robokoe geen melk meer te laten geven.
Stripspeciaalzaak.be
(www.stripspeciaalzaak.be 4 Maart 2006 )