Strip Story door Willy Linthout
Van toen ik nog klein was, waren strips heel belangrijk. Vooral de strips van Marc Sleen speelden een grote rol. Niet omdat het de beste, maar wel omdat het de goedkoopste waren. Een album van Nero of De Lustige Kapoentjes kostte toen 15 fr. Aangezien mijn ouders meestal zwarte sneeuw zagen, waren albums van Marc Sleen de uitgelezen verjaardagscadeautjes. 15 frank, dat kon er nog af!
Ik herinner mij nog steeds het allereerste stripalbum dat ik gelezen heb: het was "De vliegende handschoen" van Nero. Er ging een wereld voor mij open. "Striptekenaar" dat zou ik worden!
Mijn ouders hadden een abonnement op "Het Volk". Als mijn vader hem gelezen had, werd de krant verdeeld onder mij en mijn broer Antoine. Hij kreeg het voorste stuk en ik het achterste. Nadat we de strips van de krant gelezen hadden, konden we dan op de witte randjes onze eigen strips tekenen, want tekenpapier kregen we niet.
Mijn ouders hebben ook nog een tijdje "Landwacht" gelezen, maar dat beviel ons niet, want de witte randjes van die krant waren veel smaller dan die van "Het Volk". Duizenden krantenpagina's hebben we volgetekend. Ik herinner me nog dat we met die krantenrandjes mini-albumpjes maakten die we probeerden te verkopen aan de buren. Ook voor 15 frank. Maar dat lukte niet zo goed. Een buurmeisje had er ooit eentje gekocht, maar dat mocht niet van haar ouders en we moesten het geld teruggeven. Dat waren mijn eerste stappen in de stripwereld!
In 1977 heb ik, in eigen beheer, mijn eerste echte stripboekje uitgegeven: "Waarom en andere vreemde verhalen". Mijn broer Antoine heeft hiervoor "De Kaarter en De Duivel" getekend. Verder staat dit boekje vol met jeugdzonden van mijn hand. Later heb ik dan een parodie getekend op de Nerostrips. Ik ben Marc Sleen eeuwig dankbaar omdat hij me daarvoor de toelating heeft gegeven!
Ik was een heel grote Urbanusfan en op zoek naar een eigen reeks, dus, het moest ervan komen. Samen met uitgever Jef Meert trok ik naar Urbanus. Ik had voor Urbanus één van mijn Neroparodieïn meegenomen. Tijdens het gesprek zat Urbanus het Neroalbum zodanig te bepampelen en te verfrommelen tot het bij ons vertrek al compleet uiteenhing! Als stripverzamelaar vond ik dat een doodzonde!
Maar hij was wel meteen enthousiast om een Urbanusstripreeks op te starten, en dat was natuurlijk het belangrijkste! In 1983 zag "het fritkotmysterie" het daglicht!
De eerste jaren van onze samenwerking leefde ik in een roes. Ik kon niet geloven dat het allemaal echt was! Van de ene dag op de andere was ik een bekend striptekenaar en mocht ik samenwerken met onze grappigste Vlaming! De roes is er niet meer maar het enthousiasme is gebleven.
Momenteel werk ik aan een nieuw project. Samen met Luc Crombeecke maak ik "Supersnotneus". Ik verzin de verhaaltjes en Luc maakt de tekeningen. "Supersnotneus" komt eraan vanaf eind 2000!
Willy Linthout
(Uit: Urbanus In Het Brons (2000))